Idag var jag och min handledare till Lezha och Shkodra som ligger i norra Albanien - 2 timmar från Tirana. Albanien är inte ett stort land. Landet är ungefär lika stort som Småland. Däremot är vissa vägar i dåligt skick, så det kan ta tid att ta sig fram.
I Lezha och Shkodra besökte vi två partnerorganisationer som Palmecenter här i Albanien stöttar, för att diskutera med dem vad de gjort under den senaste tiden och vad de planerar för framtiden. Båda organisationerna arbetar med ungdomar för att skapa forum och metoder där de kan påverka den lokala politiken, så att beslutsfattarna bättre tar ungdomars intressen i beaktning.
Under mötet i Shkodra hade jag chansen att prata med en av tjejerna som är aktiv i deras ungdomsorganisation. Vi pratade om att vi båda studerade. Hon berättade att hon precis har blivit klar med sin juristexamen och jag berättade att jag är inne på mitt masterprogram i mänskliga rättigheter. Eftersom jag är intressrad av mänskliga rättigheter, så frågade hon om jag hade hört om konceptet blodshämnd. Jag sade att jag hade läst lite om det innan jag åkte till Albanien, men att hon gärna fick berätta mer.
Hon berättar att blodshämnd är en del av en gammal regelsamling från medeltiden som heter "Kanun", som folket (männen) tagit fram för att skapa ordning i samhällen. Många delar av regelsamlingen är förlegade, men hon berättar att blodsämnden i vissa delar av norra Albanien, till viss del, fortfarande lever kvar. Blodshämnd innebär att om någon dödar någon i din famij, så skall din familj döda någon i dennes familj. Det skapar en konflikt som aldrig tar slut, om inte familjerna kommer överrens om att försonas. Det handlar om heder - öga för öga, tand för tand. Sedan medeltiden har detta självklart minskat drastiskt, men efter kollapsen av kommunistdiktaturen i början av 90-talet så finns det de som påstår att det på vissa platser blossat upp igen. Detta på grund av att tilliten till rättssystemet inte är så högt hos befolkningen, delvis på grund av korruption, delvis på grund av att rättsystemet inte är fullt utvecklat. Det finns människor som därför känner att de behöver ta lagen i sina egna händer.
För att få en bättre förståelse:
- läs gärna artikeln från DN: "Blodshämnd tvingar albaner stanna innomhus" (från 2007).
- se gärna den 14 min långa videon: "Sworn Virgins - Albania" (från 2001) (även om titeln är lite missvisande)

Kommentera